onsdag 23 september 2015

Mina tårta - Tords tårta

I våras fyllde min svärmors sambo Tord 60 år och nu i somras var det dags att fira honom. Jag planerade och planerade för att få till tårtan så personlig som möjligt. Först trodde jag att jag tagit mig vatten över huvudet, men jag lyckades faktiskt och blev väldigt, väldigt nöjd. 



Det var vaniljbottnar, fylld med vit chokladmousse och vingumsfluff (Tords favoritgodis) - röda i den undre tårtan och orangea i den övre - spacklad med vaniljsmörkräm, täckt med marsipan och dekorerad med en massa olika saker...


Tord både jagar och fiskar, vilket fick bli grundtemat för tårtan.


Frampå tårtan stack en av hans tre jämthundar Lotus (även kallad världens bästa jakthund) ut huvudet ur skogen. Gjord i en blandning sockerpasta och gumpaste, målad med pastafärg och pudrad i öronen med pulverfärg.


Sjön är gjord av köpt pyntgelé, och gräset runt omkring är spritsad smörkräm. Stranden är krossade brago-kex.



Stenarna är också gjorda i pastablandningen. Jag lät dem vara lite melerade för att ge ett mer naturligt uttryck. Så naturliga som ätbara stenar kan vara... Vassen gjorde jag av okokt spaghetti, med små klumpar av sockerpasta på som jag doppade i brago-krosset. 


Tord har en kaffekopp som han är mycket trogen. Den är i glas med loggan för den lokala tidningen Hudiksvalls Tidning, eller HT. Jag kunde inte få till så att det såg ut som glas och fick därför nöja mig med att allt blev kaffefärgat.



På den övre tårtan låg också hans gevär. Inte likadant som det riktiga, men jag tyckte det var både enklare och mer effektfullt att göra med "trä"-delen.


Små svampar satt här och var på tårtan och var även de gjorda i pastablandningen. Blom-format strössel fanns också på sina håll på tårtan.



Tårtans huvudperson satt och fiskade från den övre tårtan, iklädd jaktoutfit och med cigaretten i mungipan (som gjordes av en bit av en tandpetare i plast). Fiskespöt var gjort av en grillpinne och persiennsnöre. Tord sparade den lilla figuren och koppen, så jag tror han var nöjd!



lördag 19 september 2015

Mina tårtor - Ullas tårta

En kort tid efter det att jag gjort mammas födelsedagstårta var det en kollega till min sambo Joakim som ville ha en likadan tårta. Jag hade dock ingen vit marsipan kvar, och tyckte för övrigt att det kändes lite tråkigt att hon inte skulle få en originell tårta. Så det blev lite färg- och layoutändringar, och till slut blev jag nöjd.


Eftersom önskemålet var lätta och fräscha smaker blev det vaniljbottnar, fylld med lemoncurdgrädde och passionsfruktsmousse, spacklad med vaniljsmörkräm, täckt med marsipan och dekorerad med marsipan, sockerpasta, gumpaste och några få strösselkulor. 



Tyvärr var det här en av sommarens sällsynta varma dagar. Det var extremt varmt hela tiden då jag höll på med tårtan, vilket inte är idealt direkt. Tillslut lyckades jag i alla fall få ihop den, och höll tummarna för att den skulle hålla under transporten.



tisdag 15 september 2015

Mina tårtor - Mammas porslin

På mors dag fick mamma en ny kaffeservis av mig och en av mina systrar till sommarstugan. När hon sedan fyllde år i augusti tog jag detta som inspiration till hennes tårta.


Så här ser servicen ut:

 

Jag kom inte på denna idé förrän jag redan var hemma hos mina föräldrar, vilket gjorde att jag inte hade tillgång till mina blomutstickare. Jag koncentrerade mig därför på rosor och lade till några andra mer fantasifulla blommor. Spetskanten fick representera mönstret kring toppen på kopparna. 


Det var vaniljbottnar, fylld med blåbärsmousse och limecurdgrädde, spacklad med vaniljsmörkräm, täckt med marsipan och dekorerad med en blandning av sockerpasta och gumpaste. Det var första gången sedan regnbågstårtan, vilket ju var rätt länge sedan. Det var annorlunda att arbeta med än sockerpasta men väldigt mycket godare. Jag ska försöka använda det så mycket som möjligt hädanefter, men jag behöver hitta något annat märke som är slätare i färgen.


Jag tyckte själv att fyllningarna blev väldigt goda tillsammans och mamma verkade också nöjd.


fredag 11 september 2015

Mina tårtor - Skolavslutning

Min äldsta systerson slutade ettan på vårterminen. Första skolavslutningen krävde naturligtvis en tårta! Hans absoluta favoritfärg har varit rosa väldigt, väldigt länge så färgen var redan given. Resten av designen syns det kanske vad jag tog inspiration av...


Vaniljbottnar, fylld med lemoncurdgrädde, jordgubbsmousse och skivade jordgubbar, spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med marängsmörkräm på sidorna och sockerpasta blandat med gumpaste på toppen. Jag tänkte först skriva hans namn på tårtan, men i och med att hans lillebror hade avslutning på förskolan också ville jag att tårtan åtminstone lite skulle fira sommaren och inte bara skolavslutning.


Jag gjorde bottnarna i långpanna och tårtan var verkligen gigantisk. Den räckte till många!

onsdag 9 september 2015

Mina tårtor - Mors dag

I år var jag faktiskt hemma hos mina föräldrar på mors dag och kunde alltså bjuda både min egna underbara mamma och en av mina systrar på mors dags-tårta. I och med att det inte fanns något givet tema så kände jag att jag gärna ville prova en ny teknik för att spackla kräm som jag hittat på Sweetapolitas blogg.



Vaniljbottnar, fylld med vit chokladmousse och passionsfruktsmousse och täckt med vaniljsmörkräm. Tänkte först göra marängsmörkräm, men mamma tycker att den vanliga jag gör är så god att jag tog den istället.


Jag inspirerades av solnedgångar till färgerna och skiftningarna. Vimplarna är inte ätbara utan gjorda av papper och, snöre och grillspett.


torsdag 3 september 2015

Mina tårtor - Annsofis rosa och gula

Vid nästa besök hos min syster Åsa, där jag gjorde hennes svärmors tårta, så gjorde jag en tårta till min andra syster Annsofi som fyllde år under besöket. Åsa tyckte att jag skulle basera tårtan på våren och på Annsofis söners favoritfärger - rosa och gul. Det blev till slut en tårta med blommor i mängder, både modellerade och målade.



Jag kommer inte alls ihåg vad jag hade i denna tårta, och lade inte heller upp den på facebook så har inga anteckningar därifrån. Men den är i alla fall täckt med sockerpasta och dekorerad med gumpaste. Blommorna på sidan är målade med pastafärg utblandat med någon droppe alkohol.



Min äldsta systerson var väldigt nyfiken på hela processen och hade mycket frågor om varför jag gjorde si eller så. Det ska nog bli en liten tårtbakare av honom också!