söndag 27 mars 2016

Påskrosa

Glad påsk på er!


Ikväll har vi haft besök av två vänner och min sambos syster. Vi åt påskmiddag tillsammans och spelade sällskapsspel. Trots att jag bakade tårtor förra helgen var jag redan sugen på att göra en till, så det blev en liten.


Vaniljbottnar, fylld med vit chokladmousse och lemoncurdgräddde, spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med vaniljfrosting med cream cheese. Helt okej smak tycker jag, men den var lite väl tam.


Från början tänkte jag göra en fläckig tårta (så den liknade fläckiga godisägg) när jag hade täckt med frostingen tyckte jag dock inte längre det passade. Så det blev total förändring av utseendet och jag satsade istället på en vårig känsla.

lördag 26 mars 2016

Super Mario Galaxy 2

Här kommer helgens andra tårta, som serverades på min systersons födelsedag i måndags. Han gillar tv-spel och spelar speciellt mycket Super Mario Galaxy 2 på wii, därför fick det bli tårtans tema. Jag hämtade från skolan samma dag (inte ska födelsedagsbarnet behöva gå på fritids när moster är i stan), men satt i ett annat rum medan jag gjorde klart tårtan eftersom han ville ha kvar överraskningen. Och han blev mycket nöjt överraskad på kvällen då han såg den!


Tårtan innehöll - enligt födelsedagsbarnets önskningar - vaniljbottnar, fylld med hallonmousse och passionsfruktsmousse, spacklad med vaniljsmörkräm, täckt med marsipan och dekorerad med gumpaste (och en kaka i näsan).


Tiden blev väldigt knapp under helgen i och med att jag för utom att baka två tårtor även var tvungen att arbeta på mitt examensarbete inför en inlämning. Därför ändrades planerna för utseendet från en modellerad Mario ovanpå till Marios ansikte, med inspiration av en bild jag hittat på Pinterest. Jag blev dock riktigt nöjd med hur det blev. På sidorna är de söta små stjärnorna från spelet och en nia för gossens ålder. Bredvid stod också en liv-svamp, eftersom han nu gått "1 up" i ålder. Ett N istället för M på Marios mössa fick symbolisera födelsedagsbarnets namn.



 Förutom att fyllningarna var lite väl lösa gick bakningen smidigt. Systersonen var också nöjd och glad. Han och hans lillebror är redan i full gång med att planera nästa års tårtor...


fredag 25 mars 2016

Pappa pensionär

I måndags fyllde min pappa 65 år (och går i pension alldeles snart!) och min systerson 9 år. Jag var hemma hos mina föräldrar över helgen för att kunna fira dem båda och baka en varsin tårta. Jag börjar med att lägga upp pappas tårta här eftersom vi firade honom på söndagen och systersonen på måndagen.



I och med att pappa delar födelsedag med sitt barnbarn så brukar han inte firas så mycket. Även i år firade han en dag tidigt. Men eftersom det var en lite speciell födelsedag för honom ville jag göra en tårta som var bara hans och som var lite vuxnare. Det blev till slut en med öl, likör, kaffe och massor med choklad. Tårtan bestod av chokladbottnar med Guinness, fylld med vit chokladmousse och mörk chokladmousse med kaffe, täckt med Baileysfrosting och dekorerad med choklad och chokladmaränger.


Från början var tanken att Baileysfrostingen enbart skulle vara ovanpå tårtan och droppa ner längs kanterna. När jag provgjorde den hemma var den nämligen väldigt lös. När jag gjorde den till tårtan blev den dock mycket fluffig, vilket väl ska ses som att den blev lyckad. Men det gjorde ju att mina planer fick ändras lite. Jag blev dock riktigt nöjd på slutet, då jag fick tillfälle att testa att spackla så att spateltagen syns vilket jag tycker är riktigt snyggt!


Pensionären var mycket nöjd med både utseende och smak. Men han kommenterade att det var svårt att ta en lagom bit då den var så hög...