onsdag 22 juni 2016

Bröllopstårta


Den här veckan åkte jag hem till mina föräldrar för att göra en bröllopstårta till ett brudpar härifrån, Johanna och Christian. De hade ett litet hemligt bröllop och det räckte därför med bara en tårta. Brudparet gillar choklad och önskade att tårtan skulle vara täckt av vit marsipan och vara lätt och romantisk. I övrigt lämnade de fritt till mig att dekorera.


Innehållet i tårtan blev som Joakims chokladiga tårta - det vill säga chokladbottnar, fylld med vit chokladmousse och mörk choklad- och kaffemousse. Sedan var den här tårtan spacklad med vaniljsmörkräm, täckt med marsipan och dekorerad med gumpaste.


Jag hoppas att brudparet och gästerna gillade den! Jag blev i alla fall nöjd med resultatet.

söndag 12 juni 2016

Fetaoströra

Som jag sade i inlägget om laxburgare så har jag ett recept på  en otroligt god fetaoströra. Jag fick receptet från början från min syster Annsofi och det gör att det inte finns så exakta mängder. Jag ska försöka ge ett recept i alla fall, men det viktigaste är att smaka av.


Fetaoströra
3-4 personer

1 paket fetaost
Creme fraiche
½ rödlök
½ lime
Salt
Peppar

Gör så här:

1. Skär fetaosten i tärningar. Beroende på vad såsen ska användas till så kan det vara lämpligt att skära i mindre bitar. Lägg osten i en skål.

2. Tillsätt creme fraiche och blanda om. Det ska inte bli för mycket creme fraiche, så tillsätt lite i taget tills det är en kladdig röra.

3. Hacka rödlöken mycket fint och tillsätt till röran.

4. Kläm ur limesaften och krydda. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av smaksättarna.

Röran är extra god till grillat men funkar till många olika former av kött, fisk och fågel. Prova dig fram!

måndag 6 juni 2016

Examen

I lördags tog jag min lärarexamen. Fyra år av studier är nu avklarade och jag är äntligen en lärare för årskurserna 4-6. Till firandet var jag ju naturligtvis tvungen att göra en tårta.


Det fick bli somriga smaker. Tårtan bestod därför av vaniljbottnar, fylld med limecurdgrädde och jordgubbsmousse, spacklad med vaniljsmörkräm, täckt med marängsmörkräm och dekorerad med chokladdoppade jordgubbar.


Jag valde att göra en teknik jag hade gjort förut, på mammas mors dags-tårta för något år sedan, i och med att jag hade massor med annat att göra inför firandet. Färgerna fick reflektera innehållet - jordgubb och lime.


Jag tyckte smakerna blev goda, men jag får nog vänta lite längre in på sommaren innan jag kan få till en jordgubbsmousse med lite starkare smak.