söndag 21 augusti 2016

Frusen citroncheesecake

På mammas födelsedag gjorde jag en cheesecake istället för en tårta då hon inte ville beställa någon av mig när jag höll på med Jennie och Johannes bröllopstårta. Hon ville ha något fräscht och föreslog citron. Jag hittade dock inget recept som jag gillade så jag improviserade lite.


Frusen citroncheesecake

Botten:
200 g digistive
100 g smör

Fyllning:
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljarom
400 g philadelphia
2 citroner
2 dl grädde

Gör så här:

1. Mixa eller krossa digistivekexen till smulor. Smält smöret.

2. Blanda samman kex och smör till en smulig massa. Tyck ut i en springform som är cirka 24-25 cm i diameter.

3. Separera äggen och lägg i två olika skålar. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.

4. Vispa samman äggulorna, sockret, vaniljaromen och philadephian.

5. Riv skalet på citronerna och pressa ur saften. Blanda ner båda i philadelphiaröran.

6. Vispa upp grädden. Vänd försiktigt ner grädde och äggvitor i röran. Försök att inte blanda ut för mycket av luften du vispat in.

7. Häll fyllningen över botten. Frys cirka 4-6 timmar. Ta fram en stund innan servering.

Kan med fördel serveras med bär, till exempel färska hallon som vi hade.


fredag 12 augusti 2016

Bröllopstårta med blå fjärilar


Den andra tårtan jag gjorde medan jag var hemma hos mamma och pappa var en bröllopstårta till Jennie och Johannes bröllop. De skulle ha en tårtbuffé men ville att den tårta jag gjorde skulle vara högre och mer dekorerad än de andra. Därför blev det en dekorerad tvåvåningstårta.


Tårtan bestod av vaniljbottnar, fylld med passionsfruktsmousse och mangomousse, spacklad med vaniljsmörkräm, täckt med marsipan och dekorerad med gumpaste.


Brudparets önskemål var att temafärgen blått, fjärilar och deras intressen kaninhoppning respektive motocross och enduro skulle finnas med på tårtan. Först var jag lite orolig för hur jag skulle få ihop detta till en enhetlig bröllopstårta, samt hur i hela fridens namn jag skulle få in motocross utan att behöva göra en hel motocross. Lösningen blev att jag gjorde Johannes hjälm. Eller jag försökte åtminstone efterlikna den och jag tror att har man sett hans hjälm ser man liknelsen. Jag utgick också från en bild på en av Jennies kaniner när jag modellerade kaninen. På bilden var en av öronen nere medan det andra stod upp. Jag vet inte om det alltid är så, men tyckte det var så sött att jag ville ha det så.


Jag var väldigt nära att helt knäckas av den här tårtan. På fredag kväll såg allt bra ut när jag gick och lade mig. På lördagen fraktade jag tårtorna var för sig till min svärmor, som bor närmare stället där festen skulle hållas. På grund av att vädret var kvavt och fuktigt började tårtorna svettas. Dessutom sprack den lilla tårtan på sidan och under dagen började fyllning läcka ut och bukta ut sidan. Men jag kunde i alla fall skicka iväg något i slutet av dagen, även om jag hade velat göra en slätare tårta. Brudparet blev i alla fall nöjda, vilket ju är det viktigaste!

tisdag 9 augusti 2016

Blomsteräng


De senaste två veckorna har jag varit hemma med min familj i Hälsingland. Förutom att umgås med nära och kära gjorde jag också två tårtor. Den första kommer här, som jag gjorde till några av mamma och pappas grannar. De skulle ha tårtkalas för barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Jag fick fria händer på temat "sommar".


Jag ville ha somriga smaker i tårtan så den bestod av vaniljbottnar, fyllda med jodgubbsmousse och limecurdmousse, spacklad med vaniljsmörkräm och dekorerad med gumpaste.


Jag bollade en rad olika idéer kring designen. Till slut bestämde jag mig för att göra en idé som jag velat göra länge, det vill säga att översålla en tårta i små blommor. Då har jag tänkt att alla skulle vara i samma färg, men efter lite bollande med min mamma och en av mina systrar bestämde jag mig för att det skulle bli somrigare i olika ljusa pasteller.


Jag, mamma och Åsa hade en kväll där vi massproducerade blommor. Tyvärr producerade vi kanske liiiite för mycket och nu har jag minst lika många blommor över. Så det kanske blir en likadan tårta någon mer gång!


Imorgon ska jag jobba första dagen på mitt allra första lärarjobb. Därför kommer det framöver kanske inte bli lika mycket tårtbakande, men jag ska försöka hålla bloggen uppdaterad med annat ändå!