Kanelbullar
Ca 40 bullar
Bullar:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl vit baksirap
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
1,4 l vetemjöl
Fyllning:
Smör
Strösocker
Kanel
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en stor bunke.
2. Värm mjölken till fingervärme (37 grader). Häll den över jästen och blanda tills den är är upplöst.
3. Tillsätt matfettet skuret i bitar, sirap, salt och kardemumma till jästvätskan.
4. Tillsätt mjölet medan du arbetar degen med maskin, degkrokar på elvisp eller för hand med träslev. Spara en del mjöl till utbakningen. Det är alltid bättre att tillsätta mjöl om degen blivit för lös än om man håller i för mycket. Arbeta degen i cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
5. Låt degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
6. Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Dela den sedan i 4 delar. Kavla ut degen till en ruta tills den är ungeför ½-1 cm tjock.
7. Bred ut ett generöst lager smör på degen. Strö över socker och kanel efter smak.
8. Rulla ihop degen från långsidan. Dela rullen i 10 bitar och lägg dem i bullformar. Täck över med bakduk och låt jäsa i 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
9. Vispa ägget med en gaffel och pensla över bullarna. Strö över pärlsocker.
10. Grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter.
Om du vill läsa mer om kanelbullens dag kan du gå in på kanelbullensdag.se.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar