lördag 4 oktober 2014

Kanelbullens dag

Idag är det kanelbullens dag, och då var jag ju tvungen att baka några bullar. Vanligtvis brukar jag göra hälften med kanelfyllning och hälften med nutella, men idag körde jag på endast klassiska. Hoppas du också fått en bulle idag och om inte tycker jag det inte är försent att äta en imorgon!



Kanelbullar
Ca 40 bullar

Bullar:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl vit baksirap
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
1,4 l vetemjöl

Fyllning:
Smör
Strösocker
Kanel

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en stor bunke.

2. Värm mjölken till fingervärme (37 grader). Häll den över jästen och blanda tills den är är upplöst.

3. Tillsätt matfettet skuret i bitar, sirap, salt och kardemumma till jästvätskan.

4. Tillsätt mjölet medan du arbetar degen med maskin, degkrokar på  elvisp eller för hand med träslev. Spara en del mjöl till utbakningen. Det är alltid bättre att tillsätta mjöl om degen blivit för lös än om man håller i för mycket. Arbeta degen i cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.


5. Låt degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.

6. Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Dela den sedan i 4 delar. Kavla ut degen till en ruta tills den är ungeför ½-1 cm tjock.

7. Bred ut ett generöst lager smör på degen. Strö över socker och kanel efter smak.

8. Rulla ihop degen från långsidan. Dela rullen i 10 bitar och lägg dem i bullformar. Täck över med bakduk och låt jäsa i 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

9. Vispa ägget med en gaffel och pensla över bullarna. Strö över pärlsocker.

10. Grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter.




Om du vill läsa mer om kanelbullens dag kan du gå in på kanelbullensdag.se.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar