tisdag 3 februari 2015

Mina tårtor - Nya Zeeland



När min klasskompis Matilda fyllde år i höstas ville hon ha en tårta av mig, vilket jag naturligtvis också ville göra! Eftersom hon skulle åka till Nya Zeeland på praktik så fick det bli temat på tårtan. Precis som med Manchester United-tårtan tänkte jag mig en rundad tårta. Ett halvt jordklot med Nya Zeelands karta på!




Enligt önskemål blev det vaniljbottnar, fylld med chokladmousse och polkagrisfluff, täckt med marängsmörkräm och dekorerad med gumpaste och en flagga i papper.



För att göra själva tårtan gick jag till väga på samma sätt som boll-tårtan, det vill säga jag monterade den i en skål. Efter en natt i kylskåpet var det dags att täcka den. Tyvärr gjorde jag misstaget att förbereda marängsmörkrämen samma dag som jag monterade tårtan. När jag gjorde den var den fluffig och mjuk, med en vacker blåfärg. Efter en natt i kylskåpet var hade den dock en mycket märklig konsistens och färgen var mycket, mycket mörkare. Efter att ha arbetat den en bra stund var det möjligt att breda på den på tårtan. Men färgen betedde sig inte som jag ville, vilket man kan se i och med att det är mörkare där det är färre lager (vilket låter lite bakvänt, jag vet...).



Efter det kom nästa problem; att skära ut Nya Zeelands karta i gumpaste. Först ritade jag upp kartan på bakplåtspapper utefter en bild från google, men sedan kom det pilliga jobbet att göra samma sak med en kniv i mjukt material. Det slutade med att jag fick förenkla kartan rätt rejält och först tyckte jag inte att det syntes vad den föreställde. Därför tillverkade jag en liten flagga att sätta på, för att förtydliga. Från början hade jag tänkt att göra Australien bredvid, men mitt tålamod är inte så stort... Till slut lade jag till texten "Lycka till".



Firandet av Matildas födelsedag och några andra i min klass hade bakat får-cupcakes och kladdkakefårlortar!



Foton av Matilda Holmqvist


2 kommentarer:

  1. Jag tycker tårtan blev perfekt! Och supergod! En lär ju sig alltid något nytt, som du kan ta med till framtida tårtor ^^

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Matilda! :) Ja, jag får alltid nya kunskaper varje gång jag bakar :)

      Radera