torsdag 21 april 2016

Regalskeppet Vasa

När jag sade till min mamma att jag skulle stanna hemma hos dem i en hel vecka detta besök så sade hon att det var ju bra - då kunde jag ju hjälpa henne göra en tårta av regalskeppet Vasa! Hon jobbar nämligen på i förskoleklass, där de pratat massor om skeppet. Temat drog ut lite på tiden och en kollega till henne hade kommit på att för att få ett ordentligt avslut så kunde de baka en tårta. Och den här tårtan... Ja, vad kan jag säga om den här? Att baka Vasa som andra tårta under en vecka, samtidigt som jag skriver på mitt examensarbete och försöker klämma in så mycket umgänge med familjen som möjligt var inte en så bra idé. Att jag inte heller hade någon klar idé för hur jag skulle bära mig åt hjälpte inte. Det är tur att jag inte var ensam i jobbet och med mina och mammas gemensamma krafter fick vi fram något som i alla fall gick att servera och såg helt okej ut. 


Det var chokladbottnar, fyllda med vaniljmousse och hallonmousse, spacklad med chokladsmörkräm, täckt med chokladfrosting och dekorerad med godis, gumpaste och diverse icke ätbara material. Allt förutom godiset var glutenfritt. 


Saker som hade kunnat gå bättre:
- Jag hade kunnat valt det bättre av de två recepten jag använde för bottnarna från början. 
- Det översta lagret hade kunnat låta bli att spricka.
- Jag hade kunnat baka en till botten så att akterdelen hade varit en hel bit istället för ett hopplock.
- En plan för dekorationerna hade suttit fint. Men röda och gula m&m är nästan som rödmålad akter med guldiga dekorationer, eller hur?


Tårtan hade i alla fall gått hem hos barnen och nästan alla ville ha två bitar. Det är ju ändå de två saker jag tycker är viktigast då jag bakar tårtor - att mottagaren blir nöjd och att den är god! Någon gång ska jag ta revansch på den här tårtan. Jag ska i alla fall göra en båt av något slag, även om det kanske inte blir Vasa igen... Stooooooort tack ska mamma ha i alla fall som räddade mig från vansinnets avgrund! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar