Jag fortsätter på temat fläder och ger er här receptet på min absoluta favoritsaft - fläder- och jordgubbssaft! Den känns för mig också väldigt lyxig då det inte var ofta min familj gjorde saft eller sylt på jordgubbar.
Fläder- och jordgubbssaft
Ca 1,5 l koncentrerad saft
10 fläderblomsklasar
1 l jordgubbar
1 citron
1 msk citronsyra
1 l socker (ca 800 g)
1 l vatten
Gör så här:
1. Plocka fläderblomsklasarna. Skölj blommorna och se till att det inte finns några eventuella kryp på dem.
2. Rensa jordgubbarna och mosa dem sedan.
3. Tvätta citronen noga och skär den i tunna skivor.
4. Varva fläder, jordgubbar, citron och citronsyra i en stor bunke.
5. Koka upp vattnet och tillsätt sedan sockret. Låt koka i några minuter.
6. Häll den heta sockerlagen över blomblandningen.
7. Täck över bunken och låt stå svalt i 4 dygn.
8. Sila saften och häll upp i flaskor. Om du tänker frysa saften, tänk då på att inte fylla hela vägen upp då vätskan expanderar när den fryser.
9. Frys den saft du inte ska använda inom 14 dagar.
Mm, underbart vacker och precis lika god. 👍👍👍
SvaraRaderaJa, jag har druckit många glas av både den här och flädersaften nu :)
Radera