onsdag 19 juli 2017

Fläder- och jordgubbssaft

Jag fortsätter på temat fläder och ger er här receptet på min absoluta favoritsaft - fläder- och jordgubbssaft! Den känns för mig också väldigt lyxig då det inte var ofta min familj gjorde saft eller sylt på jordgubbar.


Fläder- och jordgubbssaft
Ca 1,5 l koncentrerad saft

10 fläderblomsklasar
1 l jordgubbar
1 citron
1 msk citronsyra
1 l socker (ca 800 g)
1 l vatten

Gör så här:

1. Plocka fläderblomsklasarna. Skölj blommorna och se till att det inte finns några eventuella kryp på dem.

2. Rensa jordgubbarna och mosa dem sedan.

3. Tvätta citronen noga och skär den i tunna skivor.

4. Varva fläder, jordgubbar, citron och citronsyra i en stor bunke.

5. Koka upp vattnet och tillsätt sedan sockret. Låt koka i några minuter.

6. Häll den heta sockerlagen över blomblandningen.

7. Täck över bunken och låt stå svalt i 4 dygn.

8. Sila saften och häll upp i flaskor. Om du tänker frysa saften, tänk då på att inte fylla hela vägen upp då vätskan expanderar när den fryser.

9. Frys den saft du inte ska använda inom 14 dagar.


2 kommentarer:

  1. Mm, underbart vacker och precis lika god. 👍👍👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har druckit många glas av både den här och flädersaften nu :)

      Radera